23. august 2021

Ta’ mig med ud, bedstefar!

Ta’ mig med ud, bedstefar!

Ta’ mig med ud, bedstefar!

”Ta’ mig med ud, bedstefar!” handler om at lade børn få gode og enkle naturoplevelser sammen med deres forældre og bedsteforældre: Der bliver i løbet af efteråret 2021 afholdt en række aktiviteter, som på forskellig vis skal inspirere til naturoplevelser på tværs af generationer. Derudover er der udarbejdet et opgavehæfte, som også virker som en guide for forskellige naturoplevelser. Du kan hente opgavehæftet NaturHelt på et af kommunens biblioteker eller selv printe det.

Print NaturHelt,  ej webtilgængelig

NaturHelt webtilgængelig udgave

”Børn i dag er kun halvt så meget i naturen, som deres bedsteforældre var, da de var børn”. Det viser en undersøgelse, som Danmarks naturfredningsforening har fået lavet i 2018. Børn der leger ude bliver bedre til at koncentrere sig, har bedre motorik og bliver mindre syge end børn, der primært leger indenfor (Danmarks Naturfredningsforening). Men det handler ikke kun om helbred og fysik. Hvis man beder voksne om at tænke på et godt minde fra deres barndom, så er det første de tænker på ofte noget hvor de har været udenfor.​

​Ideer til aktiviteter

- du selv kan lave i naturen med dine børn, børnebørn eller bonus (børne-)børn

”Naturfamilier” har på deres hjemmeside www.naturfamilier.dk mange forslag til små og store aktiviteter i naturen. Aktiviteterne er velbeskrevet og kræver ingen særlige forudsætninger. Naturfamilier har også lavet nogle forskellige podcasts fx ’Klædt på til naturen’ hvor der i der forskellige afsnit fortælles om bl.a. fuglene i haven og dyrespor.

”Ud med ungerne” er en instagram-profil som præsenterer forskellige aktiviteter som er nemme at lave med børnene ude i naturen. Nogle kan foregå hjemme i haven og andre er lidt længere væk hjemmefra.

Miljøstyrelsen har lavet en fin oversigt over hvad man må, når man færdes i naturen. I oversigten kan du for eksempel se forskelle på at færdes i offentlige og private skove, hvad I må samle i skoven mm.https://mst.dk/borger/natur-og-fritid/regler-for-faerdsel-i-naturen

​Bøger og artikler

Her er nogle bøger og artikler, som på forskellige vis trin for trin guider dig igennem udeliv med børn. De starter helt fra bunden så alle kan være med, men også erfarne i udelivet kan have glæde af at læse bøgerne.

 ”Ta’ mig med ud, bedstefar!” er støttet af Friluftsrådet og er et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Kommune, Frivillig Vest og Ringkøbing-Skjern Museum.