De fleste aktiviteter kan gennemføres på omkring 10 minutter, men de kan også udvides til at vare længere tid.
Hvis I kun har hverdagene til rådighed kan I vælge de fire aktiviteter I helst vil lave. Ugeprogrammet er ment som inspiration. I er også velkomne til at finde på jeres egne aktiviteter.
I år er temaet Mental sundhed og vi har derfor taget udgangspunkt i ”ABC for mental sundhed”, hvor de tre hovedpointer er:
A: Gør noget aktivt (Act) B: Gør noget sammen (Belong) og C: Gør noget meningsfuldt (Commit). Se mere om ABC for mental sundhed på hjemmesiden www.sundhedsuge.dk
Dag 1: Lav en ”Hvad gør dig glad plakat”
Sæt ord, tegninger eller billeder op på en tavle eller en planche
Materialer: En tavle eller et stykke karton. Papir, skriveredskaber, evt. ugeblade eller andet billedmateriale, noget til at fæstne ord og billeder på tavlen/planchen.
Dag 2: Lav morgengymnastik eller en fælles dans
Her er et par eksempler på videoer I kan følge. Men I kan også bare sætte et godt stykke musik på og bevæge jer frit til det:
- Morgengymnastik for børn: https://www.youtube.com/watch?v=Q6cV69vMvgM
- Stolegymnastik (Bemærk disse programmer varer 20-25 minutter): https://www.aeldresagen.dk/viden-og-raadgivning/helbred/motion/gode-raad/5-programmer-der-traener-kondition-muskelstyrke-og-bevaegelighed
- Frokostfitness: https://www.bevaegdigforlivet.dk/alt-taeller/frokostfitness-hvis-du-sidder-meget
Materialer: En computer hvor I kan se gymnastikken eller noget der kan afspille jeres egen valgte musik.
Dag 3: Gå en tur
Hvis I vil gøre lidt ekstra ud af gåturen kan I tage et billede af noget pænt undervejs eller indsamle en ting I synes er flot.
Dag 4: Syng en sang
Materialer: Evt. sangtekst
Dag 5: Lav en afslapningsøvelse
Forslag til øvelser:
- Deltagerne er sammen to og to og skiftes til at give hinanden massage på ryggen med en tennisbold
- Lyt til et stykke afslappende musik
- Prøv en guidet afspændingsøvelse. Her er nogle forslag: https://www.laerattackle.dk/afspaendingsovelser-til-alle-laer-tackle-kurser/
- Find et sted udendørs hvor I kan sætte jer godt til rette. Tag evt. tæpper eller puder til at sidde på. Sæt jer med lukkede øjne og mærk lydene, duftene og temperaturen omkring jer. Evt. noget til at afspille øvelsen med.
- 1 tennisbold el. lign pr. deltager, hvis I laver boldøvelsen.
- Evt. tæpper eller puder hvis I går udenfor.
Dag 6: Vi hører sammen-kæde (mindst tre personer)
En deltager starter med at lægge sin hånd på sidemandens skulder og siger ”Du hører til mig fordi…” Sig et udsagn om personen ved siden af dig, som er fælles for jer begge. Det kan være noget helt simpelt som ”du hører til mig fordi vi har samme farve bluse på” eller ”du hører til mig fordi vi begge kan lide at synge”. Når en deltager har sagt sin sætning er det den som fik lagt en hånd på sin skulders tur. Fortsæt til alle er med i kæden og slut af med at den sidste deltager griber fat i den første. Gentag evt. legen så deltagerne har mulighed for at blive mere kreative i deres udsagn. Deltagerne kan også bytte plads så de ikke skal sige udsagn om den samme deltager igen.
Dag 7: Gør noget der får jer til at grine
Lav fx en sjov leg eller fortæl en sjov historie.
- Forslag til lege:
”The water passing game”: https://www.youtube.com/watch?v=P5cfYb08c8g
Materialer: En kop eller lignede til hver deltager, en balje med vand, en tom balje og et ur. - Omvendt volleyball:
Omvendt volleyball spilles som almindelig volleyball men i stedet for at få point ved at modstanderholdet ikke fanger bolden, går det ud på at få så mange afleveringer som muligt på tværs af banen. De to hold skal altså samarbejde om at holde bolden i live længst muligt. Banens størrelse kan I tilpasse alt efter hvad I har plads til og hvor mange I er. Hvis legen er for let kan der tilføjes flere bolde. Legen kan også laves med balloner i stedet for bolde.
Materialer: En eller flere bolde eller balloner.