Inspiration til sund kost
Mad har en meget stor betydning i mange social sammenhænge og samtidig er meget af det vi spiser præget af vaner, som vi til dagligt ikke tænker over.
Mad har en stor betydning i mange sociale sammenhænge. Samtidig er meget af det vi spiser, præget af vaner som vi til dagligt ikke tænker over.
Hvis du gerne vil ændre nogle af dine madvaner, kan du fokusere på et eller flere af disse områder:
- Spis måltidet ved spisebordet! Ikke på sofaen eller i køkkenet
- Sluk alle forstyrrende apparater (telefoner, computer, tv) – De er alle med til, at du spiser mere end du ellers ville gøre
- Anret portionerne i køkkenet og hold gryder og pander derude – Grøntsager kan sættes på spisebordet
- Skift nogle gange slikskålen ud med udskåret frugt og grønt.
- Mærk efter om du virkelig er mere sulten inden du tager 2. portion. Vent evt. lidt imellem 1. og 2. portion så din krop kan nå at registrere, at den har fået noget at spise.
- Drik vand, sukkerfri saft eller sodavand når du er tørstig for at undgå for mange kalorier fra drikkevarer
- Se efter Nøglehuls- og Fuldkornsmærket når du handler ind.
- Hvis du eller din familie ikke er vild med at spise grøntsager, kan du rive f.eks. gulerødder eller squash meget fint og blande det i en sammenkogt ret, hvor grøntsagerne ikke kan smages så kraftigt. Start evt. med en lille smule og øg efterhånden mængden af grøntsager.
- Der er, som oftest, plads til lidt sødt hver dag i en ellers sund og varieret diæt. Hav fokus på mængden. I stedet for et stort stykke kage, kan du vælge et mindre og nyde stykket.
Mad har en meget stor betydning i mange sociale sammenhænge. Samtidig er meget af det vi spiser præget af vaner, som vi til dagligt ikke tænker over.
Hvis du gerne vil ændre nogle af dine madvaner, er første skridt på vejen mod en forandring, at tage en beslutning om hvad din ændring skal være.
Jo mere konkret du kan lave den jo bedre. Fx ”jeg vil spise fisk til frokost på minimum ½ skive rugbrød hver dag”. Det er vigtigt at den ting du beslutter dig for, også virker realistisk for dig.
Giv dig tid til at øve dig på din nye ændring og lov til at det ikke lykkedes hver dag i første hug. Nye madvaner er noget man skal øve sig på og når man øver sig vil det oftest ikke lykkes hver gang.
Jo flere gange du arbejder med din vane, jo nemmere vil det blive, og jo større chance vil der være for, at du får skabt en ny fastgroet vane.
For at hjælpe dig selv på vej kan du lave en ugentlig opfølgning på, hvordan det er gået med din planlagte vaneændring! Er den stadig realistisk? Kan du måske gøre det endnu bedre? Juster da målet derefter.
Du kan prøve at lave en maddagbog, hvor du skriver ned tre dage i træk, minimum en weekenddag, hvad du spiser og drikker.
Det er vigtigt at du udfylder maddagbogen i løbet af dagen, og ikke forsøger at huske tilbage om aftenen - det er nemlig meget svært at huske alt man har spist i løbet af en dag.
Du kan bruge maddagbogen til at blive mere bevidst om dine madvaner og derudfra eventuelt finde frem til de ting, du gerne vil ændre.
Kommer du fx hver dag til at spise chokolade eller kage om eftermiddagen, kunne det tyde på at du mangler et mere reelt måltid der kan holde dig mæt der. Når man er mæt er det nemlig lettere at stå imod fristelser som fx kage og chokolade.
Hvis du er overvægtig eller normalvægtig, kan du finde inspiration til hvilke madændringer du kan lave under fanen til venstre ”De officielle kostråd”. Du kan også klikke ind under fanen ”Opskrifter”, hvis du mangler ideer, til nye måltider du kan prøve af.
Hvis du er undervægtig eller har svært ved at holde vægten oppe, kan du finde inspiration til madændringer i fanen ”Når appetitten er lille”. Du kan også klikke ind under fanen ”Opskrifter”, hvis du mangler ideer til nye måltider du kan prøve af.