Natur og sundhed

Ophold i naturen gavner den mentale, fysiske og sociale sundhed. Det at være ude i naturen giver bedre koncentrationsevne, lavere stressniveau og kreativitet og empati styrkes.

Naturen udfordrer alle vores sanser ved hele tiden at lade os mærke vinden i håret, solens varmende stråler eller vinterens kulde, der river i næsen. Der er hele tiden nye lugte, lyde og udsyn, som stimulerer vores sanser på en rolig måde. Desuden kan vi ved at være ude rent fysisk optage D-vitamin, som blandt andet hjælper til at opretholde balancen i kroppens immunforsvar.

Forskellige studier har undersøgt de helbredsmæssige gevinster ved at være ude i naturen – her er et par eksempler:

  • En times gåtur eller siddende afslapning i grønne områder giver en større reduktion i akut stressniveau og fremmer kognitive funktioner bedre end tilsvarende aktiviteter i urbane eller indendørs miljøer.
  • Lejrbaserede ophold i naturen af mindst et par dages varighed ser ud til at kunne fremme selvforståelsen og evne til at indgå i sociale sammenhænge mm.
  • Der er også noget der tyder på, at anvendelsen af friluftsliv i skoler og daginstitutioner hænger positivt sammen med børns mentale, sociale og fysiske sundhed.

Prøv at tænke tilbage på et godt minde fra din barndom!
Hvor opholdt du dig henne?

En stor del af dem, der laver denne øvelse kommer i tanke om et minde, hvor de har været udendørs. 

Sundhedsugen 2022 handler om natur og sundhed. Derfor har vi besøgt forskellige steder i kommunen, hvor natur og sundhed mødes for at blive klogere på hvad natur og sundhed kan gøre for hinanden. Se historierne i menuen til venstre.

Har du selv et eksempel hvor natur og sundhed mødes, så fortæl os gerne om det – send en mail til sundhedsuge[mail]rksk.dk eller ring til Trine Bloch Burmølle, tlf. 99 74 15 92