Aktivitetsliste for Sundhedsugen

Se de spændende aktiviteter der sker rundt i Kommunen uge 17

Aktiviteter i sundhedsugen

Det vigtigste element i Sundhedsugen er alle de lokale aktiviteter, som foregår på arbejdspladser, i foreninger, på ældrecentre, i daginstitutioner, på skoler og mange andre steder. Det er disse aktiviteter, som er med til at skabe et fælles fokus på sundhed og nogle af disse aktiviteter kan være med til at inspirere til en sundere hverdag efterfølgende. Vi har samlet en aktivitetsliste med alle ugens aktiviteter med fokus på sundhed

Aktivitetslisten opdateres løbende helt frem til Sundhedsugen.

Hvis du selv har en aktivitet som du gerne vil have med på aktivitetslisten så udfyld skabelonen og  send den på mail til sundhedsuge[mail]rksk.dk. 

Skema til at få aktivitet på aktivitetslisten

Skabelon til udfyldelse 

Tirsdag d. 23. april

Aktiviteter for afgrænsede målgrupper – Til inspiration

Seniorstedet Videbæk, Centerparken og Videbæk Skole
Der laves i fællesskab et orienteringsløb for børn og ældre med fokus på ”sundhed dengang og nu”. Børnene på skolen skal researche om emnet og udfærdige spørgsmål i denne kategori. Løbet skal foregå på Centerparkens gange, og beboere, børn og brugere fra Seniorstedet skal deles ind i hold. Disse hold skal sammen løse opgaver og deltage i forskellige praktiske opgaver, såsom stigegolf, gummistøvlekast osv. Til sidst vil vi med fokus på "Emma Gad" spise en gammeldags ret, som blev opfattet som sund i gamle dage.

Vorgod Ældrecenter
Vorgod Ældrecenter arrangerer en hygge-formiddag for ældrecentrets beboere og 4. klasse fra Vorgod-Barde Skole. Der planlægges div. spil og aktiviteter med balloner, ærteposer og terninger

Fjelstervang skole
Eleverne arbejder med egne køkkenhaver og får besøg af ernæringsekspert Signe Sandfeld, som skal gøre elever og lærere klogere på sundhed gennem kosten og der skal blandt andet laves sunde snacks til madpakken.

Onsdag d. 24. april

Aktiviteter for alle

Rækker Mølle Skole og Rækker Mølle Håndbold
Inviterer til en flot naturoplevelse med en 2 km gåtur lang Rækker Mølle Åen. Herefter er der mulighed for at se den renoverede Rækker Mølle Sø og initiativgruppen bag kurbad mm. vil fortælle om deres planer. Til slut er der kaffe til de voksne og saft og hotdogs til de unge. Der er aktiviteter for de unge imens de voksne nyder kaffen.
Arrangementet starter kl. 18.15 fra Rækker Mølle Hallens P-plads og forventes at slutte kl 20. Se mere om arrangementet her.
Det er gratis at deltage og tilmelding er ikke nødvendig.  

Forskningens døgn
Med forskningens døgn er der mulighed for at komme til at høre flere forskellige gratis foredrag. De fleste foredrag kræver dog tilmelding og i nogle tilfælde er der begrænset antal pladser.
Der er mulighed for at høre følgende foredrag:

  • Hvad er kvantemekanik?, kl 9.00 på Innovest
  • Liv i universet, kl. 10.15 på Innovest
  • Hvorfor er der så stor ulighed i Danmark? kl. 14.30 i kantinen hos Sundhed & Omsorg, Rødkløver vej 4, Ringkøbing
  • PISA – Læseundersøgelsen mange bruger, flere hader og stort set ingen egentlig kender, kl. 15.00 på Innovest

Se mere om de enkelte foredrag og tilmeld dig her: http://www.innovest.dk/aktiviteter/forskningens-doegn

Aktiviteter for afgrænsede målgrupper – Til inspiration

Landsbyklyngen Friskvind
Landsbyklyngen Friskvind (Dejbjerg, Stauning, Velling, Lem) afholder aktivitetsdag for skoleeleverne i 1.-6. klasse på Stauning, Lem, og Højmark skoler. Der er fokus på at eleverne præsenteres for forskellige idrætsaktiviteter og får en god frokost sammen og bygger bro imellem skolerne og de lokale idrætsforeninger.
Aktivitetsdagen afholdes i Højmarkhallen eller i Dejbjerglundhallen.

Å-Center Syds Venner, TFG 15, Tusindfryd 16, Grønbjerghjemmets Venner, Den Danske Design og Håndværksefterskole
Der arrangeres en fælles aktivitetsdag for borgere med tilknytning til Å-Center Syd, Grønbjerghjemmet og Center for Socialpsykiatri, ADHD og Autisme.
Aktivitetsdagen er arrangeret af de fire foreninger i samarbejde med DHE. Det er muligt at deltage som tilskuer, praktisk hjælper eller at være aktiv i de forskellige aktiviteter, som for eksempel håndbold, e-sport, tegning/maling, orienteringsløb, gåtur, brætspil, dans og meget mere.
Hensigten har været at lave en aktivitetsdag, som ALLE på en eller anden måde kan være en del af.
Det er brugerne selv som har stået for planlægningen af dagen og elever og lærer på efterskolen står for en del af aktiviteterne på dagen. Aktivitetsdagen foregår på DHE kl 9.30-13.     

Torsdag d. 25. april

Aktiviteter for alle 

Fjelstervangs idrætsforening i samarbejde med FDF
Alle byens borgere, både voksne og børn er inviteret til en aktiv aften på Fjelstervang Stadion.
Kl. 16.30-17.30 er der yoga for alle i det fri.
Kl. 17-18 er der forskellige aktiviteter. Der er blandt andet fodbold, løberuter, gåruter, petanque, golfputting og ridetur.
Den lokale Letkøb har gode tilbud på sunde fødevare hele uge 17.
Vel mødt til en sjov og aktiv aften.
Find mere i formation på www.østivest.dk

Seniorgården Tarm
Seniorgården i Tarm arrangerer en guidet kunst/skulptur-tur rundt i Tarm by for alle interesserede. Turen ledes af Gunnar Thorup og Magnus Kolby, som fortæller om de forskellige kunstværker undervejs. Turen er 1½-2 km lang. Turen afsluttes på Seniorgården i Tarm hvor der serveres sundt brød og en sundhedsdrik. Der udleveres en t-shirt til de første 30. Der er nogle få gåstave, som kan lånes ved behov.
Turen starter fra Seniorgården kl. 10. Tilmelding er ikke nødvendig.

Faster Skole og foreningerne i Faster/Astrup
Har i samarbejde planlagt GPS-løb og fællesspisning ved Ejstrupsøerne. Udover GPS-løbet er der også aktiviteter på parkeringspladsen. Se hele programmet her.

Forskningens døgn
Med forskningens døgn er der mulighed for at komme til at høre flere forskellige gratis foredrag. De fleste foredrag kræver dog tilmelding og i nogle tilfælde er der begrænset antal pladser.

Der er mulighed for at høre følgende foredrag:

  • Bakterier: Fra skurk til helt, kl. 13.00 på Innovest
  • Når tillid fremmer inklusion, eksklusion og stress på arbejdspladsen, kl 15.00 på Innovest
  • Sund Fitness – motion som medicin, kl. 15.00 i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter, lokale 3+4
  • Dansk landbrugs fortid, nutid og fremtid, kl. 19.00 på Innovest

Se mere om de enkelte foredrag og tilmeld dig her: http://www.innovest.dk/aktiviteter/forskningens-doegn

Aktiviteter for særlige målgrupper

Grønbjerghjemmet
Grønbjerghjemmet afholder en sansefestival hvor man kan træde ind i forskellige ”verdner” og få sine sanser stimuleret på forskellig vis, for eksempel med ansigtsmaling, det muntre køkken, forskellige telte med sanseindtryk, for eksempel, varme, kulde, lys og vand.

Fredag d. 26. april

Aktiviteter for afgrænsede målgrupper – Til inspiration

Spjald Skole
Spjald Skole har i 8 uger op til Sundhedsugen haft fokus på Sunde madpakker. På tværs af klasserne har eleverne lavet små film om lækre, sunde madpakker og det afsluttes med en fælles madpakkeevent, hvor de lækreste madpakker kåres og tilberedes og der serveres smagsprøver til alle elever.

Lørdag d. 27. april

Intet planlagt endnu

Hele Sundhedsugen 2019

Aktiviteter for alle

Kunstpartiet
Kunstpartiet laver events forskellige steder i kommunen i løbet af hele ugen. De forskellige events sætter fokus på kunstens betydning for sundhed. Der vil blandt andet være kunst på opkald, kunstbulance, sex-kampagne og samtalekaffe.

I tilfælde af “Kunstnødsituationer”, så bare skriv til kunstpartiet@gmail.com eller ring til os på 2466 7913, og vi kommer hurtigt

Kirkeskolen
Kirkeskolen vil få opsat 10 forskellige aktivitetsstandere rundt omkring på deres matrikel. Standerne skal indeholde billeder og beskrivelser af aktiviteter, borgerne kan lave på deres gå- eller løbetur i naturen. Når standerne er sat op kan de dels benyttes i forskellige dele af undervisningen, men også af andre, som går tur i området.

Tandplejen Ringkøbing
Der males hinkeruder på fortovet foran indgangen til klinikken for at opmuntre til bevægelse på en sjov måde, når man skal ind til klinikken. Desuden serveres frugt og vand i løbet af ugen for derigennem at sætte fokus på sunde vaner.

Borris, Faster og Rækker Mølle Skoler i samarbejde med foreningslivet i området
Borris, Faster og Rækker Mølle Skoler har i samarbejde med foreningslivet i området planlagt tre aktivitetsdage i sundhedsugen. Alle aktiviteterne foregår om eftermiddagen/aftenen og alle er velkomne.
Tirsdag d. 23. april arrangerer Borris Skole i samarbejde med foreningerne i Borris motion og leg for de 50+-årige, sang fra højskolesangbogen, fælles spisning og til slut en frisk gåtur på ca 6 km i det nye Spang. Se hele programmet her .
Onsdag d. 24. april står Rækker Mølle Skole og Rækker Mølle Håndbold for en gåtur langs Rækker Mølle Å. Initiativgruppen bag Kurbad fortæller om deres planer.  Efter turen er der saft og fransk hotdog til de unge, som laver aktiviteter imens de voksne hygger sig med en kop kaffe. Se hele programmet her.
Torsdag d. 25. april har Faster Skole og foreningerne i Faster/Astrup planlagt GPS-løb og fællesspisning ved Ejstrupsøerne. Udover GPS-løbet er der også aktiviteter på parkeringspladsen. Se hele programmet her.

- aktiviter for afgrænsede målgrupper - til inspiration

Erhvervsskolen Vestjylland
Vores strategi er, at give eleverne en mulighed for det sunde valg. Der er ingen af vores aktiviteter som man skal deltage i ud over vores almindelige idræt og morgen gåtur, man skal selv vælge det til. Da vi mener at, hvis man vil leve sundere, så er det et valg man selv skal tage.
Skolen lejer 20 Mountainbike med hjelme, som eleverne kan bruge både i undervisningen og i deres fritid.
Hver morgen kl. 6.45 har vi en morgengåtur. I sundhedsugen kan eleverne vælge at gå den som de plejer, eller de kan vælge at cykle 5km ved Skjern enge i stedet.
Hver dag vil der fra kl. 11-12.00 være 3 forskellig former for aktiviteter. Gåtur, forskellige samarbejdslege, rundbold, dødbold, cykeltur m.m. Det er valgfrit om man vil deltage i aktiviteterne, vi forsøger at motivere alle til at deltage, men hvis der er nogen der ikke vil, er der almindelig undervisning for dem.
Hver aften er der fra kl. 19.00 til kl. 20.00 aktiviteter som eleverne kan melde sig på. Hver aften er der 2 aktiviteter og her er der taget højde for at nogle er mere aktive end andre. Eksempler på aktiviteter er geocaching, gåtur, rundbold, fodbold, mountainbiketur, løbetur mm.  Hele ugen har vi fokus på at vise eleverne sundere alternativer i forhold til kosten, vores kage er skiftet ud med gulerødder og sunde snaks.
Hvis eleverne vælger at deltage i aktiviteterne, udløser dette en ekstra snak, det kan være en sundere dessert til frokost eller et pølsehorn til madpakken hvis man skal i praktik.

Vorgod–Barde Skole
Eleverne på Vorgod-Barde Skole lærer at spille disc-golf. Det er hensigten at eleverne efterfølgende kan lære deres egne familier om spillet og derigennem opfordre til aktivitet for hele familien i nærområdet.

Stauning Børnehus
Vuggestuen vil på forskellige cykelture i løbet af sundhedsugen. Der skal blandt andet bondegårdstur, hvor børnene kan få viden omkring hvor kød, frugt og grønt kommer fra. Derudover vil der være cykelture til lufthavnen, stranden og til bådhavnen, hvor børnene kan få nogle andre oplevelser end dem som lige er i nær miljøet.

MSM Skelbækcentret
Hos MSM Skelbækcentret omdøbes sundhedsugen til aktivitetsuge, hvor vi har fokus på kosten og daglig bevægelse. Der bliver i løbet af uge 17 arrangeret forskellige workshops med blandt andet pilates og svømning. Siden uge 17 2018 har MSM Skelbækcentret formået at implementere mere bevægelse i hverdagen som bl.a. daglig morgengåtur, en ugentlig 3 km gåtur og håndbold m.m. Det er hensigten at Sundhedsugen skal benyttes til at bygge yderligere på aktiviteterne i hverdagen.

Borris SFO
Borris SFO vil bruge sjippetov til at lave forskellige, sjove aktiviteter for børnene i SFO’en, hvor der er fokus på at få pulsen op og på at lave noget i fællesskab.  

Lions Club Børnehave, Videbæk
Lions Club Børnehave holder sundhedsuge i tre uger, hvor der foregår forskellige aktiviteter. Der er morgengymnastik på legepladsen, klovneløb, hvor der samles ind til Hospitalsklovnene, besøg på Brejninggaard Efterskole. I sundhedsugerne er der generelt fokus på at børnene skal opleve glæden ved at bevæge sig og blive bevidste om vigtigheden af sund mad.

Alkjærskolen
Alkjærskolen vil lave en tværfaglig bevægelsesuge (Dansk, matematik og N/T). Der vil være cykelture til Hundeskoven, Ringkøbing K. og Fjorden, hvor vi ud over at træne cykling i fællesskab, skal have løb, samarbejdsøvelser, fagene i bevægelse osv. Desuden vil 3. klasse cykle til skovbørnehaven for at lære før-skolebørnene at kende. 5. klasse sætter fokus på boldspil i frikvartererne.

Børnehuset Klatretræet, Tarm
Gennem forskellige aktiviteter i løbet af ugen sættes der fokus på børnenes kinæstetiske sans. Børnene kommer til at gå på forskellige underlag og lave aktiviteter, som på forskellig vis sætter fokus på kropsforståelse, bevægelse og afslapning. Gennem øget kropsforståelse får børnene også øget selvværd og lyst til at bevæge sig sammen.

Hatkjærhus
I løbet af sundhedsugen er der planlagt forskellige aktiviteter med fokus på fysisk aktivitet og fællesskab. Der er blandt andet planlagt tur i fitnesscenter, guidet rundtur i Ringkøbing by og tur på skinnecykler. Ugen afsluttes med forskellige boldspil på egne boldbaner.

Aktivitets og samværstilbuddet Skovbrynet i Skjern
Sundhedsugen bruges på at inspirere til en sundere hverdag med introduktion af sunde snacks og frokost, hvor der udleveres opskrifter, så brugerne senere selv kan tilberede maden. Der laves også aktiviteter, som skal inspirere til mere aktiviteter i fritiden, herunder besøg i svømmehallen og zumba, for at give brugerne lyst til at svømme og danse i deres fritid.

KompetenceCenter Skjern
På KompetenceCenter Skjern laves der en hockeyturnering i Sundhedsugen. Håbet er at hockey kan komme til at indgå som en del af den ugentlige træning fremover.

Nr. Vium Børnehus
Hele ugen er der fokus på sundhed og aktiviteter i naturen. Der laves blandt andet motorik-lege, stjerneløb, som SFO-børnene står for, sund mad over bål, og aktiviteter i fællesskab med Troldhede Børnehus.

Dagplejen Skjern
I løbet af Sundhedsugen laves der forhindringsbane for både børn og voksne. Forhindringsbanen laves af små redskaber, som hulahopringe, kegler, trædesten og balloner og kan derfor ændres løbende og tilpasses til deltagernes niveau.

Holmsland Skole
Ugen byder på udeliv og vandaktiviter (tømmerflåde, mad over bål o. l.) ved den nye anløbsbro ved Vonå i samarbejde med Ungdomsskolen. Der er også olympiade for eleverne i indskolingen sammen med de ældste elever fra Børnehuset og beboerne på Holmbohjemmet. ”Vi ønsker at skabe glæde og lyst til bevægelse. For os er det vigtigt, at give børnene mulighed for at opleve at bevægelse giver glæde og energi. Vi forsøger at lære børnene vigtigheden af at kunne samarbejde og opleve fællesskab ved motion og sundhed på tværs af årgange.”

Fjordparken Ringkøbing, Aktivcentret Hvidesande, Seniorstedet Videbæk
Der afholdes fælles aktivitetsdag for brugerne af de tre aktivitetscentre. Aktiviteterne består af forskellige poster som blandt andet involverer badeænder, søm og sugerør. Som optakt til aktivitetsdagen er der skridttællerkonkurrence og vinderen kåres på aktivitetsdagen.

Satellitten
Hos Satellitten bruges Sundhedsugen til at laves flere forskellige fælles-aktiviteter mmed henblik på et fælles vægttab for deltagerne. Aktiviteterne er meget varierede med svømmehal, bowling, skattejagt med mobiltelefon, wii-dance-turnering, gåtur og vinterbadning.

SFO Papegøjen, Hee Børnehus
I SFO Papegøjen sættes der fokus på udeaktiviteter med cykling, boldaktiviteter, skyde med bue og pil, rulleskøjter mm. Der er desuden fokus på sunde eftermiddagssnack for eksempel grovboller og hjemmelavet yoghurt.