Søndagsaktiviteter 2022
Alle turene starter kl. 13 og slutter ca. kl. 15 - den sidste søndag i måneden
Praktiske oplysninger
- Aktiviteternes “intensitet” svarer til en gåtur på ca. 5 km, hvis ikke andet er beskrevet under den enkelte tur.
- Det er GRATIS at deltage i søndagsaktiviteterne.
- HUSK at invitere en med, som ellers ikke ville deltage.
Søndagsaktivitet og WILD WEST–tur på stier i Faster Plantage.
Ta’ med skovfoged og jæger rundt i plantagen søndag eftermiddag.
Kom på en spændende tur og oplev de nye stier i Faster plantage. Fredag, lørdag og søndag er der lavet en særlig wild-west rute markeret med flag. Ruterne er uden for de almindelige skovstier, og man kan følge dem på egen hånd fra start til slut.
Søndag eftermiddag kan man følges med skovfoged Poul Gregersen og Mogens Kristensen fra Jagtforeningen og høre om, hvordan jagt og andre rekreative muligheder kan kombineres i udvikling af en plantage.
Startsted og Mødested: P. plads mellem Egerisvej nr. 31 og nr. 40, 6900 Skjern. Obs parkering langs vejen.
Kontaktperson: Poul Gregersen, Kultur, Natur og Fritid, mobil 23 60 36 34
Følg ”Wild West Walk ’n’ Run” på Facebook, hvor ruten præsenteres med film, når den er sat op om torsdagen af Ringkøbing-Skjern Museum v. naturvejleder Sabine Jensen.
Fra Spjald FDF´s tilholdssted i Moseskoven går vi til Brejninggård, hvor Asger Gynter Nielsen vil fortælle om Brejninggård Efterskole. Videre over Dingelsbjerg og Brejninggårds skov tilbage til Moseskoven, hvor Spjald FDF er vært ved en kop kaffe.
- Mødested: Kratvej 1B, 6971 Spjald
- Turleder: Asger Gynter Nielsen
- Kontaktperson: Lillian Thunbo Mikkelsen, DGI, mobil 61 16 89 34
Tag børn eller børnebørn i hånden og med på tur rundt på naturstierne omkring Ådum. Undervejs ser og hører vi om skulpturerne. Til slut går vi til grillhytten, hvor Husholdningsforeningen serverer gratis kaffe/the og kage.
Her kan børn lege på tarzanbane og multibanen ved hytten.
- Mødested: Tøstrupvej 26, Ådum Skole og hal.
- Turleder og kontaktperson: Sundhedscenter Vest i samarbejde med Ådum I&U og Husholdningsforening, Lene Brodde, mobil 20 18 33 03
Langs Danmarks kyster ligger der gamle redningsstationer, en af dem ligger ved Abelines Gaard. Her øvede lokale redningsfolk sig til redninger på havet og testede deres færdigheder, så de vidste præcis hvad de skulle gøre når en stranding indtraf
Denne dag kan du komme med på en rigtig redningsøvelse, hvor vi hjælper hinanden med at sætte rebene op, så vi sammen kan redde store og små, modige matroser i land og på egen krop mærke hvordan en gammel redningsstation virker.
Bagefter traver vi en tur ned til havet og får vind i håret og røde kinder.
- Mødested: Abelines Gaard, Sdr. Klitvej 87, Haurvig, 6960 Hvide Sande
- Turleder: René Hankelbjerg, Naturvejleder Ringkøbing-Skjern Museum, mobil 25 18 93 33
- Kontaktperson: Mette Bjørg Karup Helth, Ringkøbing-Skjern museum, mobil 50 59 06 15
Hele Kr. Himmelfarts-weekenden er der lavet en særlig wild-west rute markeret med flag. Ruten er udenfor de almindelige skovstier, og man kan følge dem på egen hånd fra start til slut.
Søndag kl. 13. er der festlig indvielse af det nye madpakke-hus og toiletbygning med både snoreklip og grillpølser ved Skovfoged Poul Gregersen.
- Mødested: Holstebrovej 6d, 6971 Spjald
- Turleder: Skovfoged Poul Gregersen
- Kontaktperson: Poul Gregersen, Kultur, Natur og Fritid, mobil 23 60 36 34
Følg ”Wild West Walk ’n’ Run” på Facebook, hvor ruten præsenteres med film, når den er sat op om onsdagen af Ringkøbing-Skjern Museum v. naturvejleder Sabine Jensen.
Kom med på en afvekslende tur igennem Tarm, og oplev de forskellige kulturelle- og byfornyelsesprojekter, der har sat et tydeligt aftryk på byen de sidste år. Repræsentanter fra Tarm udviklingsforum, Forsøgshaven og Team Grå viser rundt og fortæller om hele processen fra den spæde start til det endelige resultat.
Søndagsturen starter ved Forsøgshaven og herefter går turen gennem den smukke kirkegård og forbi Tarm Kirke. Næste stop er Komikhaven og Mejeriet og derefter fortsætter vi via Storegade, som er smykket med blomsterbede, til Kulturtagene midt i byen. Herefter alleen med japanske kirsebærtræer langs Tarm Bybæk med kurs mod Melballes Have. Vi krydser Storegade og videre langs bybækken på ABC-stien til Forsøgshaven. Vi slutter ved Friluftsscenen, hvor Team Grå fortæller om renoveringen af Forsøgshaven.
- Mødested: Forsøgshaven i Tarm
- Turleder: Bente Vyff Petersen m.fl.
- Kontaktperson: Carsten Leidesdorff Skov, FrivilligVest, tlf. 51 77 77 11
Praktiske oplysninger: Parkering ved Tarm Idrætscenter – gå over viadukten til Forsøgshaven.
Fra Hellig Kors Kloster går vi en tur på den smukke hede.
Herefter vil Marianne og Carsten Dalsgaard Hansen, som er frivillige og ulønnede ledere af Hellig Kors Kloster, fortælle den spændende historie om klosteret på Dejbjerg Hede.
Hele klosterkomplekset med kirke og tilhørende bygninger blev bygget af et præstepar i 1960-erne og 70-erne. Deres tanke var, at det skulle være et rigtigt kloster med nonner og munke, blot ikke katolsk, men luthersk. Det gik så ikke helt efter planen, men det kan I høre mere om på turen.
- Mødested: Lemvej 19, 6940 Lem
- Turleder: Carsten Dalsgaard Hansen
- Kontaktperson: Hanne Gade, FrivilligVest, mobil 61 33 94 38
Fredag, lørdag og søndag er der lavet en særlig rute markeret med flag, på tværs af Lønborg Hede, som man kan følge på egen hånd fra start til slut.
Søndag eftermiddag er det muligt at komme med på en kulturhistorisk tur på Lønborg Hede med Ringkøbing- Skjern Museums museumsinspektør. På turen får man fortællingen om Ib’s have, og levevilkårene som fattigt husmandspar på heden, hvor man stadig kan se forskellige spor i landskabet mere end 100 år efter.
Vi opsøger den navnkundige Ibs Have, på toppen af en indlandsklit, der i dag er begroet fyrretræer. Her etablerede et husmandspar omkring 1890 sig i en ydmyg bolig, hvoraf der stadig er enkelte spor tilbage. Ejendommen blev siden kaldt Ibs Have efter Ib, der var navnet på den mandlige beboer. Han anlagde en have og plantede æbletræer. Måske er de hasselbuske, vi kan se i dag, også efterkommere af haven. Hvad vi ikke kan se på stedet, hjælper gamle kort og luftfotografier os med for at afdække, således spor af opdyrkning af arealer af den omkringliggende hede. Det hedder sig ellers, at Lønborg Hede aldrig er blevet opdyrket. Det er da også i vid udstrækning rigtigt, bare ikke her omkring Ibs Have.
Fra det lille husmandssted var der langt til alting. Bønderne i Vostrup og Lønborg kom her kun herud på Lønborg Hede efter hedetørv og klyner og hjulspor ses utallige steder. Alfarvej mod Varde og Ribe gik lidt nord for Ibs Have. På denne rute lå tidligere Rakkerkulen.
- Møde sted: P-pladsen ved Bjerregårdsvej.
- Turleder: Torben Egeberg, mobil 23 41 10 42
- Kontaktperson: Mette Bjørg Karup Helth, mobil 50 59 06 15
Husk passende påklædning og evt. gummistøvler.
Følg ”Wild West Walk ’n’ Run” på Facebook, hvor ruten præsenteres med film, når den er sat op om torsdagen af RKSK Museum v. naturvejleder Sabine Jensen
Følg ”Wild West Walk ’n’ Run” på Facebook, hvor ruten præsenteres med film, når den er sat op om torsdagen af Ringkøbing-Skjern Museum v. naturvejleder Sabine Jensen.
Søndagsaktiviteterne er et samarbejde mellem:
- DGI Vestjylland
- FrivilligVest
- Fra Ringkøbing-Skjern Kommune:
- Museet
- Kultur, Natur & Fritid
- Sundhedscenter Vest