Frivillige, foreninger og fritidsliv
Når børn og unge oplever rygning i fritids- og foreningslivet, bliver de vant til, at rygning er almindeligt og ufarligt – for ville deres træner virkelig risikere livet for en cigaret?
Usynliggør rygning
Forsøg at gøre rygning usynligt, så man ikke ryger, der hvor børn og unge færdes.
Skilte og mærkater kan vejlede rygerne til at gå de rette steder hen, eller de kan opfordres til hensynsfuldt at vente med at ryge, til de er udenfor matriklen.
Stå sammen om en røgfri fremtid
Lisa Gjessing mistede venstre hånd og en del af underarmen efter en kræftsygdom. Hun er mor til to, jurist og verdensmester i parataekwondo. I sport- og foreningslivet er atleter, forældre og frivillige rollemodeller, der gør rygning usynligt, hvor børn og unge færdes.
Bliv ambassadør for en røgfri fremtid
Har jeres forening allerede lavet gode tiltag, som bidrager til at begrænse rygning, kan I blive lokale ambassadører og dele jeres gode ideer.
Fakta om unge og rygning, snus og e-cigaretter
Nikotin (fra både cigaretter, snus og e-cigaretter) er særligt farligt for børn og unge, påvirker stoffer i hjernen og kan få betydning for børnenes koncentration og indlæring. Så længe hjernen ikke er færdigudviklet, bliver man lettere afhængig af nikotin, og får sværere ved at stoppe igen.
Vil du vide mere om snus, hvad det er og hvilke konsekvenser det medfører kan du benytte hjemmesiden www.myteromsnus.dk.
Rygestophjælper
En rygestophjælper fra lokalområde kan komme ud i foreningen og fortælle om rygestop. Samtidig er rygestophjælperen en støtte i hverdagen, hvis man gerne vil holde op med at ryge.
Rygestophjælpere kommer på et et-dages kursus, som foregår i Ringkøbing-Skjern Kommune. Her får man viden om rygestop, hvordan det gennemføres og hvilken effekt rygestoppet har på kroppen. Samtidig modtager du træning i at tale om rygestop på en konstruktiv måde, og får redskaberne til at understøtte rygestop i hverdagen.
Alle rygestophjælpere får mulighed for at indgå i et netværk med andre rygestophjælpere i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Kurset er gratis for de første 20, som tilmelder sig. Man skal selv dække arbejdstid og transport.
Hjælp til rygestop
Alle som bor eller arbejder i Ringkøbing-Skjern Kommune, kan få hjælp til rygestop. Sundhedscenter Vest opretter løbende hold, og det foregår oftest i Ringkøbing eller Skjern. Holdene er udendørs og med fastsat dato for rygestoppet.
Hvis I ønsker et hold særligt for jeres forening, skal der tilmeldes 10-12 personer for at det kan gennemføres. Rygestop-forløbet varer 5-6 gange og foregår indenfor almindelig arbejdstid.
Der kan være ventetid på opstart af holdene afhængig af kapaciteten på sundhedscentret.
Røgfrie legepladser
Når man indfører røgfrie legepladser, skal man huske at informere om, hvorfor man tager dette skridt.
Flere rygere vil tænke, at de jo står så langt væk fra børnene, at det ikke kan skade.
Informer brugerne af legepladserne om, at det handler om, at gøre rygning usynligt for børn. Dette hjælper børnene til en røgfri fremtid, hvor rygning er unormalt.
Der findes skilte, som på en venlig måde signalerer, at man skal tage hensyn.
Hvis legepladserne er placeret i et boligområde, bør man informere ud til alle beboerne, eventuelt på flere sprog.
Røgfrie udendørsområder
Hvis fritidsaktiviteten foregår udendørs, er det vigtigt at aftale, at man ikke ryger i nærheden af børn og unge. Eller endnu bedre: at man slet ikke ryger i de timer aktiviteten foregår.
Hvis man som voksen trækker sig væk fra aktiviteten – alene eller sammen med andre – for at ryge, kan det opfattes som både spændende og interessant, hvad der mon foregår.
Inspiration til røgfrie foreninger og udearealer
DGI Storkøbenhavn og Københavns Kommune har i samarbejde arbejdet med røgfrie foreninger. Deres erfaringer og inspirationsmaterialer kan hentes her:
Kommunernes Landsforening har udarbejdet en pjece med inspiration til røgfrie udearealer: https://www.kl.dk/media/16603/pjece_r-gfri_udearealer_hvor_b-rn_og_unge_f-rdes.pdf
Hjælp til rygestop
Undersøgelser viser, at mange rygere ønsker hjælp til at stoppe. Alle som bor eller arbejder i Ringkøbing-Skjern Kommune, kan få hjælp til rygestop. Sundhedscenter Vest opretter løbende hold, og det foregår oftest i Ringkøbing eller Skjern. Holdene er udendørs og med fastsat dato for rygestoppet.
Hvis du ikke er klar til at stoppe, kan du begrænse dit forbrug.
Du kan registrere, hvor mange af dine daglige cigaretter, du ryger af nydelse, og hvor mange som primært er rutine, og ikke bydende nødvendige, når det kommer til stykket.