Rene Rasmussen

Forældre

Når børn vokser op i familier med rygere, bliver de fra helt små vant til, at rygning er almindeligt og ufarligt – for ville far virkelig risikere livet for en cigaret?

Giv dine børn en røgfri fremtid

René Rasmussen har spillet elitehåndbold i hele sit voksenliv, og kunne ikke drømme om at ryge. Men der er andre i familien som ryger, og René sørger for, at det ikke sker foran børnene. Sådan kan du som forælder bidrage til dine børns røgfri fremtid.

Usynliggør rygning

Røgfrie miljøer er et effektivt redskab til at sikre, at færre børn og unge begynder at ryge.

Børn ved som regel godt, at deres forældre ryger, selv om de prøver at skjule det. Men det kan stadig gøre en forskel, hvordan man som forælder italesætter sin rygning, og om man ryger foran barnet.

Hvis rygningen foregår et sted, hvor barnet ikke ser det, skaber det mindre opmærksomhed og tilsvarende lavere sandsynlighed for, at barnet selv begynder at ryge en dag.

Tal med din teenager

Tal med dit barn om din holdning til rygning, snus og e-cigaretter. Jo tydeligere du er, jo lettere er det for dit barn at rette sig efter det. Børn og unge ønsker klare holdninger og regler fra deres forældre.

Tal også med andre forældre i dit barns omgangskreds om deres holdninger til rygning. Tag for eksempel emnet op til forældremøder på skolen eller blandt forældre ved dit barns fritidsaktiviteter.

Læs mere om gode råd til forældre her. Her kan du også teste din viden om tobak. 

Fakta om unge og rygning, snus og e-cigaretter

Nikotin (fra både cigaretter, snus og e-cigaretter) er særligt farligt for børn og unge, påvirker stoffer i hjernen og kan få betydning for børnenes koncentration og indlæring. Så længe hjernen ikke er færdigudviklet, bliver man lettere afhængig af nikotin, og får sværere ved at stoppe igen.

Information om snus

Vil du vide mere om snus, hvad det er og hvilke konsekvenser det medfører kan du benytte hjemmesiden www.myteromsnus.dk.

Hjælp til rygestop

Undersøgelser viser, at mange rygere ønsker hjælp til at stoppe. Alle som bor eller arbejder i Ringkøbing-Skjern Kommune, kan få hjælp til rygestop. Sundhedscenter Vest opretter løbende hold, og det foregår oftest i Ringkøbing eller Skjern. Holdene er udendørs og med fastsat dato for rygestoppet.

Hvis du ikke er klar til at stoppe, kan du begrænse dit forbrug.

Du kan registrere, hvor mange af dine daglige cigaretter, du ryger af nydelse, og hvor mange som primært er rutine, og ikke bydende nødvendige, når det kommer til stykket.