Bedsteforældre

Når børn vokser op i familier med rygere, bliver de fra helt små vant til, at rygning er almindeligt og ufarligt – for ville bedstefar virkelig risikere livet for en cigaret?

Giv dine børnebørn en røgfri fremtid

Som bedsteforælder er man en rollemodel for sine børnebørn, og kan bidrage til, at børnene vokser op i en verden, hvor det er unaturligt at ryge.

Usynliggør rygning

Røgfrie miljøer er et effektivt redskab til at sikre, at færre børn og unge begynder at ryge.

Som bedsteforælder har man børnebørnenes tillid og respekt, og kan give den næste generation de bedste muligheder for at vokse op uden røg.

Du kan tale om din egen erfaring med rygning, og hvor svært det er at stoppe igen.

Derudover kan du forsøge at undgå, at dit barnebarn ser, at du ryger.

Der opstår mange konflikter i familier på grund af rygning. Særligt hvis man ryger, når der er børn til stede. Dette kan give anledning til begrænsede besøg og mindre kontakt med børnebørnene.

Nikotin (fra både cigaretter, snus og e-cigaretter) er særligt farligt for børn og unge, påvirker stoffer i hjernen og kan få betydning for børnenes koncentration og indlæring. Så længe hjernen ikke er færdigudviklet, bliver man lettere afhængig af nikotin, og får sværere ved at stoppe igen.

Hjælp til rygestop

Undersøgelser viser, at en stor del af rygere over 50 år ønsker at stoppe, og mange ønsker at få hjælp til det. Der er mange fordele ved et rygestop, og det er aldrig for sent.

Alle som bor eller arbejder i Ringkøbing-Skjern Kommune, kan få hjælp til rygestop. Sundhedscenter Vest opretter løbende hold, og det foregår oftest i Ringkøbing eller Skjern. Holdene er udendørs og med fastsat dato for rygestoppet.

Hvis du ikke er klar til at stoppe, kan du begrænse dit forbrug.

Du kan registrere, hvor mange af dine daglige cigaretter, du ryger af nydelse, og hvor mange som primært er rutine, og ikke bydende nødvendige, når det kommer til stykket.

Bedsteforældre

Når børn vokser op i familier med rygere, bliver de fra helt små vant til, at rygning er almindeligt og ufarligt – for ville bedstefar virkelig risikere livet for en cigaret?

Dekorativt billede af bedstefar med to mindre børn